פסק דין
1.השאלה העומדת להכרעה לפנינו, הינה, האם הימנעות עובדי חברת החשמל לישראל (להלן - "החברה"), מביצוע הפעולות הנדרשות ליישום החלטת הרשות לשירותים ציבוריים חשמל (להלן - "רשות החשמל"), מתאריך 13.5.13, באשר להמצאת ביאורים לדו"חות הכספיים של החברה על הכנסות והוצאות משירותי ניהול, הינה צעד ארגוני לגיטימי ומידתי, כחלק ממאבקם של העובדים בשינוי המתוכנן במשק החשמל?
2.בטרם נפרט את ההשתלשלות העובדתית, את טיעוני הצדדים ואת הכרעתנו, נתייחס למושכלות ראשונים, באשר לסכסוך.
המדינה זכאית, במסגרת סמכויותיה, להחליט על ביצוע שינוי מבנה/הפרטה של חברת החשמל לישראל.
מטרת ההחלטה הינה, בין היתר, להגביר תחרותיות, ובסופו של יום, אף להוזיל את תעריפי החשמל לציבור הצרכנים, הוזלה, שאף תוביל להוזלתם של מוצרים רבים נוספים, שעלות החשמל, הינה חלק מעלותם.
הרפורמה במשק החשמל, אף נדרשת לאור מצבה הכספי של החברה, אשר בהתאם לדברי באי כח הצדדים, נמצאת בחוב של כ- 80 מיליארד ₪.
העובדים אינם יכולים לעצור את הליך השינוי המבני/ההפרטה, ושביתה/עיצומים כנגד החלטת הממשלה להפריט את חברת החשמל, ולו זו היתה מטרתה העיקרית של השביתה/ מטרתם העיקרית של העיצומים, המדובר היה בשביתה פוליטית, וככזו המדובר בשביתה אסורה.
3.מאידך גיסא, מוטלות על החברה ועל המדינה החובה לנהוג בתום לב ולנהל משא ומתן עם העובדים, בנוגע לאותו שינוי מבני/הפרטה שהמדינה מעוניינת לבצע.
לעניין זה עיין בבר"ע 50556-09-11 הסתדרות העובדים הכללית החדשה איגוד עובדי התחבורה נ' חברת רכבת ישראל בע"מ (28.9.11), שם נפסק:
"לגבי עצם כוונת המעביד לבצע שינוי מבני חלות על המעביד חובות גילוי והיוועצות עם ארגון העובדים. בנוסף, חלה על המעביד חובת ניהול משא ומתן בנוגע להשלכות השינוי המבני על העובדים. חובות אלה חלות מקל וחומר וביתר שאת על מעביד שהינו חברה ממשלתית ...".
בהקשר לניהול המשא ומתן בתום לב, נפנה אף להחלטת בית הדין הארצי בסק"כ 40815-07-13 לשכת המסחר תל אביב והמרכז, איגוד לשכות המסחר נ' הסתדרות העובדים הכללית החדשה ואח' (29.7.13).
באותו עניין, התייחס בית הדין הארצי לכך, שאין מקום לניהול משא ומתן עם הארגון היציג על מתווה מסוים, ובאחת לקטוע את ההידברות ולהחליט, באופן חד צדדי, על ביצוע רפורמה בדרך אחרת (עיין ס' 22 להחלטה).
4.על רקע עקרונות אלה, יש לבחון את מהות השביתה, אשר העיצומים הננקטים, הינם פועל יוצא ממנה.
זכות השביתה, הינה זכות הנובעת מזכות ההתארגנות ובעלת מעמד על חוקי, וזוהי זכות לגיטימית בזמן שינוי מבני, על מנת לגשר על פערי הכוחות בין הצדדים.
עיין לעניין זה בעס"ק 8299-06-12 מיקוד שמירה ואבטחה בע"מ נ' הסתדרות העובדים הלאומית (24.6.12).
עיין בהרחבה בנוגע לחירות השביתה בהקשר לשביתות בחברת החשמל, באשר למהלך של השינוי המבני, גם בעס"ק 23/07 חברת החשמל לישראל בע"מ נ' ההסתדרות העובדים החדשה ואח' (10.10.07), ובעיקר בפסקה 12 לפסק-הדין.
ככל שנגיע למסקנה, כי המדובר בשביתה כללית, או בשביתה מעין פוליטית, המדובר בשביתה לגיטימית, אשר לגביה יהא צורך לבחון את שאלת המידתיות.
כאשר המדובר בשביתה לגיטימית, שמטרתה להגן על אינטרס העובדים בהיוועצות ובניהול משא ומתן בהתייחס לקבלת החלטות, באשר להעברת חלק מהפונקציות אותן ממלאת כיום חברת החשמל לגורמים אחרים, יש לבחון, האם ארגון העובדים מתנהל בסבירות, במידתיות ובאחריות כלפי הציבור.
עיין בבר"ע 50556-09-11 הסתדרות העובדים הכללית החדשה - איגוד עובדי התחבורה ואח' נ' חברת רכבת ישראל בע"מ (28.9.11).
הרקע העובדתי: